دانلود پایان نامه : مطالعه ژنتیکی و نقشه یابی ژن رنگ پایه ساقه با استفاده از نشانگرهای مولکولی ریزماهواره (SSR) در برنج |
اساتید راهنما:
دکتر غلامعلی رنجبر
دکتر قربانعلی نعمت زاده
استاد مشاور:
دکتر غفار کیانی
شهریور 1389
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده:
وجود رنگدانههای آنتوسیانین در برنج عامل اصلی تولید پایه ساقه ارغوانی رنگ محـسوب میشود. رنگ پایه ساقه در برنج رابطه مستقیم و قوی با تشکیل دانههای رنگی در برنج دارد که در زیر پوسته آنها به دلیل تراکم متفاوت رنگیزههای آنتوسیانین در لایههای مختلف پریکارپ، پوشش دانه و آلورون، رنگهای سرخ، ارغوانی و سیاه مشاهده میشود. بمنظور درک درست از مسیر بیوسنتزی آنتوسیانین که اطلاعات مفیدی را در زمینه بیولوژی مولکولی و ژنتیک برنج به همراه خواهد داشت، الگوی تفرق ژن رنگ پایه ساقه با استفاده از تعداد 123 تک بوته از جمعیتF2 حاصل از تلاقی 18-33 – DN و ندا مورد مطالعه قرار گرفت. ارزیابی تک بوتههای F2 بر اساس رنگ پایه ساقه نشان داد تعداد 83 بوته رنگی (ارغوانی) و تعداد 40 بوته بیرنگ تولید شده نسبت تفرق 1 :075/2 را ایجاد مینماید. آماره c2 این نسبت تفرق برابر 48/3 بود که از نسبت تفکیک 3:1 اختلاف معنی داری را نشان نداد (95/0p < ). در نتیجه ثابت شد که صفت مورد نظر از سیستم کنترل تک ژنی تبعیت مینماید. مطالعات انجام شده با استفاده از 59 نشانگر مولکولی میکروساتلیت میزان 28 درصد چند شکلی بین والدین را نشان داد و آنالیز پیوستگی روی تک بوتههای مغلوب جمعیت F2 از تلاقی ندا × 18-33 – DNثابت کرد که ژن رنگ پایه ساقه بر روی بازوی کوتاه کروموزوم شماره 6 برنج با نشانگرRM253 که در فاصله 15 سانتی مورگان از ژن قرار دارد همبسته می باشد.
واژههای كلیدی:
برنج، رنگ ساقه، نشانگرهای SSR.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول
مقدمه
1-1- تولیدکنندگان برنج.. 2
1-2- کشت برنج در ایران.. 2
1-3- متابولیتهای ثانویه درگیاهان.. 3
1-4- تهیه نقشههای ژنتیک… 4
فصل دوم
کلیات و مرورمنابع
2-1- مشخصات گیاهشناسی برنج.. 7
2-2- وضعیت ژنتیکی برنج.. 7
2-3- مهندسی تولید متابولیتهای ثانویه درگیاهان.. 8
2-4- ژنهای مسئول بیوسنتز فلاوونوئیدها و آنتوسیانینها 9
2-5- برنج رنگی.. 11
2-6- نشانگرها در برنامههای اصلاحی.. 12
2-6-1- تعریف نشانگر. 12
2-6-2- انواع نشانگرها 13
2-6-2-1- نشانگرهای موفولوژیکی.. 13
2-6-2-2- نشانگرهای سیتوژنتیکی.. 13
2-6-2-3- نشانگرهای بیوشیمیایی.. 14
2-6-2-4- نشانگرهای مولکولی.. 14
2-6-2-4-1- نشانگرهای مولکولی مبتنی بر DNA 15
2-6-2-4-1-1- نشانگرهای مولکولی مبتنی بر هیبریداسیون.. 15
2-6-2-4-1-2- نشانگرهای مولکولی مبتنی بر واکنش زنجیرهای پلیمراز 16
2-6-2-4-1-3- نشانگرهای مولکولی مبتنی بر PCR و هیبریداسیون.. 16
2-6-2-4-1-4- نشانگرهای مبتنی بر توالییابی (SNPها) و تراشه DNA.. 17
2-7- کاربرد نشانگرهای مولکولی.. 17
2-8- انتخاب میان انواع مختلف نشانگرها 19
2-9- کاربرد نشانگرهای مولکولی در برنج.. 19
2-10- انتخاب به کمک نشانگرها 21
2-11- استفاده از نشانگرهای مولکولی درتهیه نقشه ژنتیکی.. 21
2- 12- ریزماهواره 22
2-12-1- تشخیص آللهای ریزماهواره 24
2-12-2- مزایای نشانگرهای ریزماهواره 24
2-12-3- مشکلات کار با ریزماهواره 25
2-12-3-1- اشتباهات آلل خوانی.. 25
2-12-3-2- آللهای صفر. 26
2-12-3-3- اندازه نمونه مورد نیاز 26
2-12-4- ریزماهوارهها درگیاهان و برنج.. 27
2-12-5- کاربردهای ریزماهواره 28
2-13- نقشههای پیوستگی ژنتیکی.. 28
2-14- ویژگیهای نقشه. 29
2-15- سابقه نقشه یابی صفت رنگ دربرنج.. 30
2-15-1- ارتباط بین رنگ پریکارپ وصفت گلوتیوز 33
2-15-2- توارث رنگ نوک دانه و ارتباط آن با صفات دیگر. 33
2-15-3- روابط بین رنگ کلاله با صفات دیگر. 34
2-15-4- ارتباطات بین رنگ پوشبرگ و صفات دیگر. 34
2-15-5- ارتباط بین رنگ کلاله و رنگ پوشبرگ… 35
2-15-6- ارتباط بین رنگ زبانک با صفات دیگر. 35
2-15-7- ارتباطات بین رنگ زبانک و رنگ پریکارپ.. 35
2-15-8- نشاندار کردن ژنهای مهم اقتصادی و انتخاب به کمک نشانگر (همراه) 36
2-15-9- مطالعه ژنتیکی و نشاندارکردن ژن صفت رنگ در برنج.. 37
فصل سوم
مواد و روشها
3-1- مواد گیاهی.. 41
3-1-1- رقم 18-33DN- 41
3-1- 2- رقم ندا 42
3-2- کشت والدین و جمعیت F2 43
3-3- تهیه نمونه برگی.. 43
3-4- ارزیابی صفت… 44
3-5- استخراج DNA 44
3-5-1- روش استخراج DNA.. 45
3-6- بررسی کمیت و کیفیت DNA استخراج شده 49
3-6-1- ازطریق اسپکتروفتومتر. 49
3-6-2- به وسیله الکتروفورز ژل آگارز 49
3-7- بارگذاری نمونهها و اجرای الکتروفورز 50
3-8- آماده سازی آغازگرهای ریزماهواره 51
3-9- انجام واکنش PCR.. 53
3-10- تجزیه وتحلیل داده ها 54
فصل چهارم
نتایج و بحث
4-1- ارزیابی فنوتیپی.. 57
4-2- ارزیابی مولکولی.. 58
4-2-1- غربال والدین.. 58
4-2-2- تحلیل لینکاژ 60
4-3- ارزیابی نشانگر RM253 در ارقام دیگر برنج.. 64
فصل پنجم
پیشنهادات.. 68
منابع 70
ضمائم
لیست پرایمرهای بکار رفته در پژوهش…. 79
تهیه محلولهای مادری.. 81
ماتریس دادههای مولکولی و فنوتیپی.. 83
چکیده انگلیسی
فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل 3-1. لاین 18-13-DN.. 41
شکل 3-2. والد 18-13-DN با پایه ساقه سبز رنگ…. 42
شکل 3-3. لاین ندا 42
شکل 3-4. والد ندا با پایه ساقه ارغوانی رنگ…. 43
شکل3-5. عملیات نمونه برداری از نمونههای برگی برنج دو هفته پس از نشاء. 44
شکل 3-6. پودر کردن نمونههای برگی با استفاده از ازت مایع.. 46
شکل 3-7. سانتریفیوژ کردن نمونهها 47
شکل 3-8. تشکیل سه فاز مشخص پس از افزودن کلروفرم و جدا نمودن فاز رویی.. 47
شکل 3-9. تشکیل کلاف DNA پس از مصرف ایزوپروپانول.. 48
شکل 3-10. افزودن TE به رسوب DNA و نگهداری آنها در فریزر 20-. 48
شکل 3-11 . بارگذاری نمونه ها در ژل آگارز. 51
شکل3-12 . نمونه هایی ازDNA ژنومی که به روشCTAB استخراج شده است. 52
شکل3-13. عملیات انجام PCR 54
شکل 4-1. الگوی نواربندی بین والدین مورد مطالعه با تعدادی از نشانگرهایSSR مورد مطالعه. 60
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1398-06-28] [ 03:43:00 ب.ظ ]
|