پایان نامه ارشد رشته کشاورزی : بررسی اثر کود نانوپتاس بر خصوصیات مورفولوژیکی دو رقم نرگسTAZETTA وJANQUILLA |
تکه هایی از متن به عنوان نمونه : (ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده 1
فصل اول: مقدمه
1-1 مقدمه. 2
1-2- هدف از انجام این تحقیق. 5
فصل دوم: بررسی منابع
2-1 تاریخچه گل نرگس در ایران. 6
2-2 گیاه شناسی.. 6
2-3 اکولوژی و انتشار گونههای نرگس: 12
2-4 مورفولوژی و آناتومی: 13
2-5 خاک: 14
2-6 زمان و نحوه کاشت پیازها: 15
2-7 عملیات داشت: 16
2-8 اسانسها: 16
2-8-1 مشخصات اسانس: 17
2-8-2 کاربرد اسانسها: 19
2-8-3 طبقهبندی ترکیبهای شیمیایی موجود در اسانسها 19
2-8-4 ترکیبات الکلی.. 19
2-8-5 ترکیبات آلدهیدی.. 20
2-8-6 ترکیبهای کتونی.. 20
2-8-7 ترکیبهای استری.. 20
2-8-8 کتونها 20
2-8-9 آزولونها 20
2-9-10 ترپنوئیدها 21
2-9 تغذیه. 21
2-10 پتاسیم: 22
2-11 نقش پتاسیم در میزان فتوسنتز گیاه: 24
2-12 نقش پتاسیم در انتقال مواد. 24
2-13 کود نانو پتاس: 27
2-14 تنظیم کننده هایرشد. 28
2-14-1 سایتوکنینها: 28
2-14-2 نقش بیولوژیکی سیتوکنینها: 29
فصل سوم: مواد و روشها
3-1 مواد و روشها 35
3-1-1 طرح آزمایشی.. 35
3-1-2 محل آزمایش… 35
3-1-3 ماده آزمایشی.. 35
3-1-4 بستر کاشت.. 37
3-2 صفات مورد ارزیابی.. 37
3-2-1 پیاز. 37
3-2-2 وزن پیازها 38
3-2-3- تعداد پیازچه در هر پیاز. 38
3-2-4 سطج برگ.. 38
3-2-5 شاخه گلدهنده 39
3-2-6 تعداد گلچهها 39
3-2-7 قطرگلچهها 40
3-2-8 ظهور گل آذین.. 40
3-2-9 گردن غازی: 40
3-2-10 اندازهگیری میزان جذب خالص آب.. 41
3-2-11 اندازهگیری میزان مواد جامد محلول. 42
3-2-12 نشت یونی 42
3-2-13 اندازهگیری وزن تر و وزن خشک… 43
3-2-14 سنجش کلروفیل a، b و محتوای کلروفیل کل برگ: 43
3-2-15 سنجش میزان فلاوونوئیدها و آنتوسیانینها: 44
3-2-16 سنجش کلروفیل a، b و کاروتنوئید گلبرگی: 45
3-2-17 آنتوسیانین گلبرگی: 46
3-2-18 طرز استخراج پروتئین.. 46
3-2-19 ارزیابی میزان فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) 47
3-2-20 تهیه منحنی استاندارد ومعادله رگرسیون PAL. 47
3-2-21 روش های جداسازی و تشخیص ترکیبهای موجود در اسانس… 48
3-2-22 کروماتوگرافی گازی با طیف سنججرمی Gas Chromatography(GC/ MS) : 49
فصل چهارم: نتایج
4-1 بررسی جدول تجزیه واریانس… 50
4-2- تاثیر تیمارهای مختلف بر روی صفات اندازه گیری شده 51
4-2-1 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر صفت قطر گلآذین در گل نرگس… 51
4-2-2 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر صفت قطر ساقه در گل نرگس… 51
4-2-3 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر صفت طول ساقه در گل نرگس… 51
4-2-4 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر وزن پیاز مادری.. 53
4-2-5 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر تعداد پیاز دختری.. 53
4-2-6 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر تعداد برگ.. 53
4-2-7 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر زمان گردن غازی.. 54
4-2-8 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر زمان ظهور گلآذین.. 54
4-2-9 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر وزن تر. 54
4-2-10 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر وزن خشک… 55
4-2-11 اثر هورمون و کود نانو پتاس برجذب آب در گلبرگهای گل. 55
4-2-12 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر جذب مواد غذایی.. 56
4-2-13 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر غلظت کلروفیل a برگ.. 58
4-2-14 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر غلظت کلروفیل b برگ.. 58
4-2-15 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر غلظت کلروفیل کل برگ.. 59
4-2-16 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر غلظت آنتوسیانین برگ.. 59
4-2-17 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر غلظت فلاونوئید. 60
4-2-18 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر سطح برگ.. 61
4-2-19 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر نشت یونی (EC) در گلبرگ.. 61
4-2-20 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر آنتوسیانین گلبرگ.. 62
4-2-21 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر رنگیزههای گیاهی گلبرگ درونی (تاج) 62
4-2-22 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر رنگیزههای گیاهی گلبرگ بیرونی.. 63
4-2-23 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز. 63
4-2-24 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر تعداد گلچه گل. 64
4-2-25 اثر هورمون و کود نانو پتاس بر میزان ترپنوئید گلبرگ.. 64
فصل پنجم: بحث
5-1 بحث.. 79
5-2 نتیجهگیری.. 84
5-3 پیشنهادات.. 84
منابع. 85
جداول ضمیمه. 94
چکیده انگلیسی . 102
چکیده
نرگس یکی از شش جنس بزرگ گلهای پیازدار در جهان است که پس از لاله در مقام دوم کشت و کار قرار دارد. این گل نه تنها به عنوان گل بریده و گیاه گلدانی زینتی شناخته میشود بلکه ارزش بالایی در صنعت عطرسازی دارد. این تحقیق برای ارزیابی پاسخ دو رقم نرگس (تازتا و جانکوئیلا) به هورمون بنزیل آدنین (BA) و کود نانو پتاس به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 10 تکرار انجام شد. فاکتور اول رقم در 2 سطح، فاکتور دوم هورمون بنزیلآدنین در 4 سطح و فاکتور سوم کود نانوپتاس در 3 سطح بودند. نتایج نشان داد صفاتی همچون کاروتنوئید گلبرگ و آنزیم فنیل آلانینآمونیالیاز بین دو رقم معنیدار بود. سطوح مختلف هورمون بر میزان جذب آب، نشت یونی، کلروفیل (a، کل و کاروتنوئید) گلبرگ نیز اختلاف معنیداری را نشان داد. اثرات متقابل بین رقم و هورمون بر کلروفیل a، b، کلروفیل کل برگ معنیدار گردید. اثرات متقابل رقم و کود نانوپتاس بر وزن پیاز مادری و سطح برگ اختلاف معنیداری را نشان داد. همچنین اثرات متقابل هورمون و کود نانوپتاس بر روی میزان جذب آب، کلروفیل a برگ و نشت یونی معنی دار گردید. نتایج نهایی حاکی از آن است که هورمون بنزیل آدنین به همراه کود نانوپتاس به نحو مطلوبی موجب حفظ رنگدانه آنتوسیانین، قطر گل ومیزان جذب آب گردیدند که این عوامل موجب افزایش کیفیت گلها میگردد. همچنین کود و هورمون بر محتویات اسانس دوگونه نرگس اثر معنی داری نشان نداد.
کلمات کلیدی: گلهای زینتی، گل نرگس، اسانس، پیاز، آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز
1-1 مقدمه
گل و گیاهان زینتی با تنوع و زیبایی فراوان خود در آرایش و زیباسازی محیط و ارضای حس زیباشناسی بشر نقش عمدهای ایفا میکنند، همچنین موجب تغذیه روحی و افزایش ضریب امید به زندگی و ضریب کارایی افراد در محیط کاری میشوند و همچنین تفاهم و روابط حسنه خانوادگی و اجتماعی در اثر هدیه این کالا در جامعه افزایش مییابد، این موضوع در زندگی ماشینی و آپارتماننشینی امروزه اهمیت بسزایی دارد. تولید گل و گیاهان زینتی در جهان امروزه، اهمیت بسزایی دارد. تولید گلها و گیاهان زینتی در جهان، امروزه از اهمیت خاصی برخوردار بوده و علاوه بر نیازهای روحی و روانی، از نظر اقتصادی همه ساله میلیاردها دلار سود نصیب کشورهای تولید کننده میکند. با توجه به تنوع اقلیمی کشور ایران و سطح گسترده اراضی و وجود انرژی سرشار خورشیدی، یکی از پتانسیلهای برجسته کشور، تولید محصول بخش کشاورزی میباشد. بدیهی است تولید گل و گیاهان زینتی به عنوان یکی از زیربخش های کشاورزی
میتواند به عنوان یکی از منابع ارزآور کشور به حساب آید. ولی متاسفانه به علت پارهای از مشکلات و چالشهای موجود بویژه مشکلات ساختاری و سازمانی در بازار گل، با جایگاه شایسته خود در بازار جهانی فاصله زیادی دارد(هاگی لادی و همکاران، 1999).[1]
در فرایند جهانی شدن اقتصاد و تجارت که اقتصاد همه کشورها را تحت تاثیر قرار داده است، افزایش در تجارت از طریق رشد صادرات و نفوذ در بازارهای جهانی و بینالمللی و رهایی از اقتصاد تک محصولی برای دستیابی به رشد اقتصادی مستمر و پایدار از اهداف اقتصادی کشورها از جمله ایران است. در این راستا سیاستگذاران کشور کوشیدهاند تا زمینههای مساعدی را برای رونق و رشد اقتصادی محصولات و کالاهای غیرنفتی به عنوان یکی از محورهای اصلی رشد وتوسعه اقتصادی، افزایش درآمدهای ارزی، ایجاد اشتغال و از همه مهمتر وابستگی کمتر به درآمدهای ارزی نفتی فراهم نمایند زیرا توسعه فروش به خارج از کشور میتواند سبب گرفتن بازار از رقبا شود(لولون و ویلد، 1369). ایجاد اشتغال و رشد صادرات غیرنفتی دو موضوع اساسی در اقتصاد ایران است که با برنامهریزی جامع برای بهرهبرداری بهینه از استعدادها و توانمندیهای بالقوه اقتصاد کشور در بخشهای مختلف حصول میباشد. ایران کشوری وسیع با تنوع آب و هوایی است. از چهارده گونه اقلیم آب و هوایی شناخته شده جهان، ایران دوازده گونه آن را در نقاط مختلف کشور دارا است، از این رو از استعداد طبیعی برای رویش انواع گیاهان چون گلها و گیاهان زینتی برخوردار است (امیدبیگی،1374).
دربازارهای جهانی گل و گیاهان زینتی سالانه حدود بیست میلیارد دلار از این کالا مبادله میشود که سهم ایران در این بازارحدود دویست میلیون دلار است که قابل صرف نظر کردن نمیباشد(معماران کاشانی و نادری، 1375). پژوهش در زمینههای مختلف از قبیل جمعآوری گونههای مختلف گلها، انجام برنامههای به نژادی و ایجاد کولتیوارهای جدید و نیز شناخت نیازهای محیطی و بررسی عوامل موثردر تولید گل جهت افزایش کیفیت گلها ضروری به نظر میرسد بعلاوه با کاهش هزینهها و مطالعه و برنامهریزی تولید در مناطق مختلف کشور به همراه بهبود روشهای بسته بندی، حمل ونقل و بازاررسانی گلها مطابق با استاندارهای بینالمللی میتوان به دستیابی ایران به جایگاه واقعی خود در بازارهای جهانی گل امیدواراست (سایدیکو و انیس، 2008).[2]
پرورش دهندگان بزرگ در بسیاری از کشورهایی مانند هلند و آمریکا به کاربرد تنظیم کنندههای رشد و هورمونهای گیاهی نظیر سایتوکنینها و جیبرلینها در طی دوره رشد ونیز پس از برداشت، همچنین بهرهگیری از محلولهای نگهدارنده گوناگون و اعمال درجهبندی و روشهای مناسب بستهبندی و حمل و نقل پیشرفتهای زیادی داشتهاند. در ایران همچون صنعت تولید، موفقیتها در زمینه نگهداری گلهای بریده چندان رضایتبخش نیست. 20 درصد گلهای تازه، هنگام گذشتن از کانالهای بازار (برداشت، بستهبندی، جابجایی و فروش) مرغوبیت خود را از دست داده و قسمت زیادی از گلهای باقیمانده نیز در شرایط ضعیف ونامطلوب به فروش میرسند که باعث نارضایتی مصرف کننده میشود (هاگی لادی و همکاران، 1999).
بررسی نوشتههای پیشینیان نشان میدهد که فرهنگ دیرین ایران زمین از همان ابتدا بر پایه انس با طبیعت استوار است، به طوری که اولین بار پادشاهان ایرانی بودند که با کشت گیاهان زینتی و فضاسازی مناسب پارکها و باغهای ایران آن روز را با فرانسه مقایسه مینماید که دلیل بر ذوق و سلیقه هنر گلپروری و گلآرایی ایرانیان است و این موضوع به حدی اهمیت پیدا میکند که آنها گل را از عالم بالا میدانند:
گل آن جهانی است نگنجه در این جهان در عـالـم خیـال چـه گنجه خیـال گـل
(هاگی لادی و همکاران، 1999).
گل نرگس گیاهی پیازی از زیر ردهی تکلپهای ها، خانواده آماریلیداسه (Amarilidace) و از جنس (Narcissus) است (خلیقی، 1382). جنس Narcissus شامل 65 گونه و 20000 رقم هیبرید و 26 گونه وحشی می باشد (بلانچارد،1990)[3]. نرگس یکی از مهمترین گیاهان باغبانی است که گونههای آن در هر گوشه از جهان به استثنای مناطق گرمسیری رشد میکنند و به عنوان گل بریده، گیاهان گلدانی و در فضای سبز کاربرد دارند (دوله و ویلکینز، 1996)[4]. این گونه در مناطق مختلف ایران به خصوص شمال، شمال شرق، فارس، بوشهر، بهبهان، کرمان و خراسان جنوبی رویش دارد (پویان، 1989; مظهری، 2004). گل ها در برخی از گونه های نرگس بسیار معطر می باشند و نرگس شیراز از آن جمله است. از عطر گلها در صنایع عطرسازی استفاده می شود كه از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار میباشد (بارت و پنل،1999)[5]. البته نرگسهایی كه برای استحصال عطر كاشته میشوند عبارتند از نرگس شیراز، پوتیكوس و جان كوئیلا كه تركیبهای موجود در اسانس گل آنها شامل مونوترپنها، پارافینها، فنلها، آلدئیدها، استرها و الكلها میباشند. اما تركیبهایی كه بخش مهم عطر و بوی گل را تشكیل میدهند استرها، اترها و فنلها میباشند. گیاه برای جلوگیری از تبخیر آب اسانس را میسازد. اسانس این گیاه علاوه بر مصرف در صنایع عطرسازی در صنعت دارویی نیز كاربرد دارد و خاصیت ضدباكتری و ضدتورم دارد (اهرت و همكاران،1992)[6].
نانو تكنولوژی یكی دیگر از فناوریهای نوین است كه اخیراً وارد عرصه كشاورزی شده است. نانو ذرات مجموعههای اتمی یا مولكولی با حداقل ابعاد بین 100-1 نانومتر هستند كه خواص فیزیكوشیمیایی متفاوتی در مقایسه با توده مواد خود دارند (روفینی و كرمونینی،2009)[7]. در عصر حاضر از نانوتكنولوژی به عنوان دانش زمینه ساز گشایش افقهای جدید در عرصه تمامی علوم یاد میشود. فناوری نانو، كاربردهای بالقوه نوظهورو تازهای در زمینه علوم كشاورزی ایجاد كرده است. با استفاده از این دانش می توان شیوههای فعلی مدیریت محصول را بهبود بخشید. در حقیقت، فناوری نانو فرصتهای جدیدی را بهمنظور افزایش راندمان مصرف عناصر غذایی و به حداقل رساندن هزینههای حفاظت از محیط زیست، گشوده است. افزایش راندمان و کیفیت منابع غذایی بهواسطهی سرعت جذب بالاتر، عدم اتلاف کودها از طریق آبشویی و جذب کامل کود بهوسیلهی گیاه به دلیل رهاسازی عناصر غذایی کود با سرعت مطلوب در تمام طول فصل رشد، کاهش قابل توجه آلودگی خاک، کاهش مسمومیت گیاهی و تنش ناشی از وجود غلظتهای بسیار بالای موضعی نمک در خاک از مزایای قابل توجه استفاده از نانوکودها در مقایسه با کودهای مرسوم هستند.
به رغم نیاز فراوان محصولات زارعی به پتاسیم که گاهی بیشتر از مقدار نیتروژن نیز میباشد ولی کودهای پتاسیمی مصرف نمیشود این وضع در حالی است که در کشورهای پیشرفته، نسبت نیتروژن به پتاسیم مصرفی تقریباً نزدیک به یک است، ولی متاسفانه این نسبت در کشور ما از 15 نیز بیشتر است
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1398-06-28] [ 08:58:00 ب.ظ ]
|